Slip frygten for at holde en tale eller en præsentation.

Frygt for at tale

(engelsk: Fear of public speaking)

Frygten for at tale kan vi opleve i flere forskellige afskygninger, skrækken for at tale foran eller i større forsamlinger, lige fra at vi skal holde en tale til vores søns konfirmation eller till at række hånden op og sige noget til forældremødet i børnehaven.

Du kan slippe af med din frygt for at tale.

Så du fri til at holde talen eller præsentationen – du er fri til at tage ordet og sige det, som du har på hjertet, og som andre har brug for at høre

Intro til fear of public speaking

Her handler det om frygten for at holde en tale eller en præsentation. Den angst kan du slippe fri af. Hør lidt mere her:

Afspil video

Hvad er taleskræk?

Vi kan alle opleve nervøsitet, hvis vi skal lave en præsentation, fremlægge en opgave på arbejde, holde en tale for en som vi holder af, er til jobsamtale. Frygten for at tale sker, når amygdala i hjerne og vores nervesystem sætter i alarmberedskab og skaber en overreaktion på noget som bliver tolket som en trussel. Denne reaktion gør at vores hjerne giver os besked på at kæmpe, flygte eller fryse. Dette sker på et underbevidst plan.

Der kan være flere årsager til, at vi er angst for at tale foran andre. Nogle har f.eks. et indre behov for altid at ville performe bedst muligt.  Der kan også ligge traumer i underbevidstheden, som aktiveres, når du tænker på at skulle holde en tale eller er i situationen. Angsten kommer, selvom du med din logik ved at du ikke er i en livsfarlig situation, fordi amygdala kidnapper din hjerne (stressrespons)

Ved hjælp af neurocoaching og PSYCH-K ® vil vi løsne op for angsten og samtidig arbejder vi også henimod, hvordan du gerne vil ha’ det, når du skal holde din tale eller præsentation. Der kan være ubevidste traumer, som trigger angsten, og dem behandler vi under vores sessioner.

Vi bruger 1-4 sessioner til behandlingen af angsten, og du skal være indstillet på at lave hjemmearbejde mellem sessionerne.

Symptomer på taleskræk

Afhængigt af årsagen til ens taleskræk er det forskelligt, hvordan vi reagerer i de situationer, hvor vi skal tale foran andre – om det er en tale til fødselsdag, præsentationen overfor bestyrelsen, bryllupstale, eller en præsentation af sig selv. Dog er der nogle fællestræk, som typisk er fremtrædende.

Typiske tegn på taleskræk:

  • Pludseligt anfald af angst
  • Svedige håndflader
  • Tør mund
  • Åndenød
  • Hjertebanken og øget puls
  • Svimmelhed
  • Ryster og sveder
  • Uvirkelighedsfølelse