Traumebehandling med Frihedsteknikken er en blid, effektiv og unik metode, som løser op for chok og traumer. Frihedsteknikken er effektiv både til følelser og smerter/sygdomme, der kan skyldes traumer.
Udgangspunktet er, hvordan du har det, og hvad der giver dig problemer i hverdagen eller i specielle situationer.
Traumeterapi med frihedsteknikken starter med en indledende samtale hvor vi sammen danner os et overblik over, hvad der er problemet og hvad der evt. er baggrunden for problemet.
Når vi har sikret os, at du er parat til at gå videre med traumebehandlingen, starter vi med de erindringer, som ligger til grund for dit nutidige problem og laver en rækkefølge, som de skal bearbejdes i.
Ved starten af hver session laver vi en kort opfølgning på, hvordan du har haft det, og om der er noget, som vi skal ændre på. Der er altid plads til samtaler, når der er brug for, at noget skal på plads, før du kan komme videre med din bearbejdning.
I sessionen laver vi små øvelser, som sikrer, at du går fra hver session med ro i kroppen.
Første session varer typisk 1,5 time og derefter kan det variere 1-1,5 time.
“Traumer kan have en dybtgående indvirkning på den enkeltes
fysiske, følelsesmæssige, sociale og åndelige trivsel. Det kan ødelægge
forhold, indvirke på ens professionelle liv og ændre ens sociale og økonomiske status.”
I sessionen sidder vi overfor hinanden, og jeg guider dig trygt og roligt igennem behandlingen. Dine øjne er åbne, og du er ved fuld bevidsthed.
Når traumet skal bearbejdes, starter jeg med at aktivere erindringen ved at stille dig nogle spørgsmål. Jeg beder dig fokusere på de tanker, følelser og kropsindtryk eller billeder, der knytter sig til oplevelsen. Når erindringen er aktiveret, vil jeg bede dig følge mine fingre med øjnene, så dine øjnene bevæger sig i et mønster efter mine fingre.
Afbrudt af korte pauser, hvor jeg guider dig til at trække vejret og lægge mærke til, hvad du oplever.
Samspillet, mellem at stimulere hjernen, holde pause og at du tjekker ind med dig selv, fortsætter vi, indtil du kan tænke tilbage på oplevelsen uden at mærke ubehag i kroppen, og du kan forbinde dig med positive tanker om dig selv.
Du er ikke i hypnose eller i trance. Du har hele tiden kontrollen og er bevidst til stede. Under selve processen fører vi ikke en almindelig samtale, fordi der skal være plads til at dine indtryk og følelser uforstyrret kan flyde frit og forløses.
Jeg er med dig hele vejen, og du skal ikke gøre andet end følge mine fingre.
Nogle gange mærker vi ting i kroppen, der kommer og går, andre gange er der billeder eller tanker om situationen, nogle gange dukker der andre erindringer op, hvor vi har oplevet noget der lignende. Andre gange kommer der ikke så meget eller slet ingenting, og det er præcis, som det skal være. Når vi holder pauserne, vil jeg stille og roligt guide dig igennem en kort feedback, hvor du fortæller om det, som du oplever og mærker.
Følelser og kropsligt ubehag har det med at skylle igennem kroppen som en bølge der først bygger op, topper og bryder, hvorefter ubehaget aftager og forløses.
Vi kan sammenligne processen med oplevelsen af at køre en tur i bil. Når mindet er aktiveret, kører bilen, og det eneste du skal gøre, er at læne dig tilbage og betragte de landskaber, der kører forbi dit vindue.
Min rolle er at køre bilen og sikre, at du ankommer til den rigtige destination, og at processen ikke tager os på en forkert rute. Du har nødbremsen, hvis du skulle blive bekymret eller har brug for at stoppe.
Indholdet er dit og det er dig og din hjerne og din krop der heler sig selv, når bilen kører.
Behandlingslængden varierer alt efter kompleksiteten i det, du søger hjælp for, og hvordan det har påvirket dig.
Nogle problemer er hurtige at gå til og overskue, mens andre kræver mere. Behandling af enkeltstående traumer kræver nogle gange blot 1-3 sessioner, mens de mere gennemgående livstemaer tager længere tid af behandle.
Du kan godt føle dig lidt træt eller rundt-på-gulvet lige efter. Det er helt normalt, fordi det er energikrævende for hjernen at bearbejde traumatiske erindringer. Traumeterapi kan sammenlignes med, at din hjerne i sessionen løber et maraton.
Det kan derfor være en god ide at gå en lille tur bagefter, og trække lidt frisk luft, så du når at lande lidt, inden du skal videre med din dag. Oftest vil svimmelheden aftage efter 5-10 minutter i den friske luft. Du har mulighed for at sidde og sunde dig lidt efter sessionen.
Det kan ske, at du i starten er lidt ramt et par dage efter sessionen. Almindelige følgevirkninger kan være at du oplever træthed, bliver ekstra følsom, og måske også lidt hovedpine. Hvis du bliver bekymret for, om dine reaktioner er normale, er du velkommen til at kontakte mig på mail eller sms.
Herunder kan du læse lidt mere om, hvad traumer er, hvis du gerne vil vide mere, eller det interesserer dig. Du behøver ikke specifik viden for at få hjælp med traumebehandlingen – udgangspunktet er hvordan du har det, og hvad du oplever som problemer i hverdagen.
Traume referer til en foruroligende, ubehagelig eller overraskende (chok) begivenhed, som har haft en dyb indvirkning på vores evne til at håndtere og fungere i situationen. Det kan være hændelser, som fandt sted for et par uger siden, flere år siden eller helt tilbage i barndommen. Hændelsen kan ligge bevidst eller ubevidst.
Vi har ikke nødvendigvis en specifik erindring om ubehagelige oplevelser, eller oplever at der dukker billeder op. Ofte anser vi ikke oplevelsen som traumatisk.
Ubehandlede traumer gør, at vi følelses- og adfærdsmæssigt reagerer eller ikke reagerer i bestemte situationer. Og det handler ikke om det som reelt sker i øjeblikket, men vi bliver taget følelsesmæssigt tilbage til en gammel tilstand – det er en form for følelsesmæssigt flashback, fordi vores alarmsystem reagerer på noget, som tolkes som truende, fordi det ligner/minder om noget, som vi tidligere har oplevet (bevidst eller ubevidst)
Traumer omfatter både fysiske og psykiske sår og smerter samt mistrivsel. Gennem det sidste århundrede har der været en voksende forståelse og anerkendelse for traumers indvirkning og betydning i forhold til fysiske og psykologiske forstyrrelser.
Almindelige typer af traumatiske oplevelser inkluderer udsættelse for mobning (for både børn og voksne), vold, ulykker, fysisk og psykisk vold og overgreb i familien og naturkatastrofer.
Det kan også være tilsyneladende dagligdags hændelser, som for personen opleves som en ubehagelig og chokerende begivenhed. Vi oplever alle traumer, men der er stor forskel på, hvordan vi lever videre med oplevelsen.
Eftersom vi er unikke personer og ikke oplever situationer ens, bliver vi heller ikke påvirket ens. Det som kan virke traumatiserende på en person, gør det ikke nødvendigvis på en anden person. Det vil ikke være muligt at samle en fuldstændig liste over alle symptomer på traumer, men her nedenfor kan du se eksempler på symptomer, som er tegn på traumer.
Traumets symptomer kan enten være der hele tiden, eller komme og gå. Symptomerne kan også ligge skjult i årtier.
Øjeblikkelige symptomer er f.eks. hjertebanken, ændring i vejrtrækningen, muskelspændinger, tørhed i halsen, svimmelhed, meget spyt, svedige hænder, fastfrysning/ubevægelighed, en følelse af afmagt og hjælpeløshed, hyperårvågenhed, forskydning i tidsopfattelsen (f.eks. slowmotion), et mentalt fravær og adskillelse fra kroppen.
Ubehandlede traumer kan have en dyb og destruktiv indvirkning på os, som på sigt kan medføre stof- og alkoholmisbrug, seksuelle problemer, helbredsproblemer, problemer med at indgå i forhold, fjendtlighed, social tilbagetrækning og selvdestruktiv adfærd.
Effekterne kan påvirke mange aspekter af livet, som ødelægger ens trivsel, forhold og sociale- og økonomiske stabilitet.
Traumer kan kategoriseres i forskellige typer, som akut traume (en enkelt begivenhed), kronisk traume, som er gentaget og langvarig eksponering. Udviklingstraumer – se nedenfor under barndomstraumer.
Sekundære traumer, hvor man er udsat for andres traumatiske oplevelser.
Barndomsårene spiller en vigtig rolle i at forme vores forhold i vores voksne liv også vores adfærd, helbred og sociale tilværelse
For at børn skal udvikle sig optimalt kræves et trygt, sikkert, stabilt, plejende og nærende miljø.
Traumatiske oplevelser kan have øjeblikkelige samt langvarende konsekvenser for helbred og social udvikling.
Udviklingstraumer handler om en barndom, som ikke forløber optimalt, f.eks. omsorgssvigt. Mange tænker, at vi ikke kan lave om på barndommen, så det må vi lære at leve med. Men vi kan godt lave om på konsekvensen af barndommen og traumerne, og det er vigtigt at få gjort.
Det er en normal del af vores udvikling som menneske, at vi oplever stress og udfordringer, men når børn er udsat for konstant modgang uden beskyttende rammer, kan det resultere i giftig stress. Giftig stress opstår, hvis barnet er mere eller mindre overladt til sig selv, hvis barnet udsættes for fysiske eller psykiske overgreb, mobning, eller barnet på anden måde er vidne til voldsomme begivenheder.
Megen forskning viser at giftig stress frigiver hormoner, som fysisk kan skade udviklingen af barnets hjerne, påvirke nerve-, endokrine- og immunsystem. Børn med giftig stress oplever, at det er svært at regulere følelser, kognitive funktioner er påvirket, og de har højere risiko for at få en usund adfærd igennem hele livet.
Selvom de fleste kommer sig efter en traumatisk oplevelse uden vedvarende negative indvirkninger, så udvikler nogle mennesker Akut stresstilstand eller PTSD (Post traumatisk Stress Disorder).
Symptomer kan bl.a. være:
Påtrængende erindringer og flashbacks, hukommelses- og koncentrationsbesvær, søvnproblemer og mareridt, depression, vagtsomhed og undgåelse.